Spreek je uit

Emmie van der Zalm

Emmie van der Zalm van de ABN AMRO Foundation is de motor achter het mobiliseren van vrijwilligers voor de Krajicek Foundation. Dat de Krajicek Foundation zich nog meer wil inzetten om meiden meer te laten bewegen, vindt ze een goede zaak: ‘Meiden leren door buiten sporten en spelen hoe ze voor zichzelf moeten opkomen; het creëert een stukje onafhankelijkheid.’

In mijn tijd hadden we nog geen tv en speelde ik veel buiten, op straat, met kinderen uit de straat en mijn broers. We waren fanatieke kastiespelers -een soort honkbal-, deden aan stoepranden en reden rond op onze rolschaatsen. Ook heb ik gevolleybald, gezwommen en getennist. Heerlijk vond ik dat; vooral als we wonnen.

Ik kom uit een Haags gezin van vijf kinderen en voelde me op straat vaak beschermd door mijn vier broers. Pas toen ik na mijn echtscheiding voor een baan naar Hongkong vertrok, leerde ik echt voor mezelf opkomen. De eerste drie jaar werkte ik voor een belastingadvieskantoor en daarna zat ik vier jaar in de handel.

Je begint als vrouw vaak al met een achterstand

Zu haben

Het waren geweldige jaren waarin ik echt mijn mannetje heb leren te staan. Ik weet nog dat ik in die eerste week werd geïntroduceerd tijdens een chique zakenlunch op de 23e verdieping van een duur hotel. Te midden van tientallen mannen in pak werd er gegrapt dat ik als gescheiden vrouw nog wel ‘zu haben’ zou zijn. Je begint als vrouw vaak al met een achterstand, zeker in die wereld. Je moet net een tandje harder dan je mannelijke collega’s. Maar ik heb geleerd dat als je je op een positieve manier opstelt en duidelijk je grenzen aangeeft, je heel ver kunt komen. Bij mijn sollicitatiegesprek bij iemand die bekend stond als een bullebak, heb ik meteen gezegd: ‘Als je één keer tegen me schreeuwt, ben ik weg.’ Hij hield zich aan zijn woord en we waren jarenlang een goed team.

Pas in Hong Kong leerde ik echt voor mezelf te vechten en op te komen

Ik had dat meisje van vroeger graag willen vertellen dat ze wat meer op haar zelf had moeten vertrouwen. Pas in Hong Kong leerde ik echt voor mezelf te vechten en op te komen. Er zat meer in mij dan ik dacht. Dat zou ik de meiden van nu ook graag willen meegeven: wees duidelijk in wat je wel en niet wilt. Dat betekent dus ook daadwerkelijk uitspreken waar je ambities liggen, en er niet vanuit gaan dat de ander wel snapt wat je bedoelt, want dat is vaak niet zo. Je krijgt er bovendien vaak ook nog respect mee.

Oude patronen

Om te slagen in dit leven is je eigen instelling heel belangrijk, maar je omgeving moet ook meewerken. Ik ben daarom heel trots op het feit dat de ABN AMRO veel doet om gelijke kansen voor vrouwen te creëren. Dat doen we, omdat we zien dat het doorbreken van oude patronen niet vanzelf gaat en omdat we ervan overtuigd zijn dat dit ons als bedrijf sterker maakt. Dat de Krajicek Foundation zich ook nog meer wil inzetten om meiden meer te laten bewegen, vind ik een heel goede zaak. Meiden leren door buiten sporten en spelen wat teambuilding is, hoe ze vrienden maken en hoe ze voor zichzelf moeten opkomen; het creëert een stukje onafhankelijkheid.

Volgend jaar ben ik met pensioen en zal ik mijn leven heel anders moeten gaan inrichten. Dat zal wel even wennen zijn: ik werk al vanaf mijn achttiende. Dikke kans dat ik vrijwilliger word voor de Krajicek Foundation. Ik ben niet alleen onder de indruk van de kansen die ze kinderen en jongeren geven, maar ook van het enthousiasme van de medewerkers. Iedereen gaat er even hard voor en dat werkt aanstekelijk: daardoor wil ik mij ook voor de volle 200 procent inzetten. Dat geldt trouwens ook voor mijn collega’s.

Het is niet moeilijk om bij de bank genoeg mensen enthousiast te krijgen om zich vrijwillig in te zetten als coach van Krajicek Scholarshippers of op events zoals de Krajicek Life Skills Dag: de Krajicek Foundation is een schitterende organisatie. Met hun Playgrounds en beurzen voor Scholarshippers bieden ze de jeugd echt perspectief. Wij helpen daar graag aan mee.

Over ABN AMRO

ABN AMRO is maatschappelijk partner en hoofdsponsor van de Krajicek Foundation. Sinds 2003 zetten wij ons gezamenlijk in om kansengelijkheid te vergroten. Samen met de ABN AMRO Foundation zetten wij ons vooral in op talentontwikkeling van de Krajicek Scholarshippers.

In 2018 organiseerden wij voor de vierde keer de Krajicek Life Skills Dag waarin het thema leiderschap centraal stond. Klik op de video hieronder om het verslag van deze dag te zien.