Laat jezelf zien

Charmayne Paas

Charmayne Paas is sportleider bij Streetsport Den Haag en verzorgt activiteiten op de Krajicek Playground Moerwijk. Zij zet zich in om meiden meer te laten bewegen: "Ik laat ze zien dat het mogelijk is, dat je als vrouw iets met sport kunt doen en een goede baan kunt vinden in het welzijnswerk."

‘Het hoort niet dat meiden tussen de jongens voetballen’ hoor je vaak in deze wijken. Dat kunnen jongens zijn, maar ook de meiden zelf. Of een vader die voorbij rijdt op zijn fiets en zijn dochter terugroept. Als sportleider kan je niet tegen een ouder in gaan, maar ik probeer wel altijd het gesprek aan te gaan. Ik probeer uit te leggen wie ik ben en waarom het zo belangrijk is dat zijn dochter ook meedoet. Ook moeders spelen een belangrijke rol. Gelukkig krijgen we die ook steeds meer mee, zoals bij de opening van de eerste overkapte Krajicek Playground in Nederland die ik mee mocht organiseren: daar maakten moeders voor 600 man lekkere hapjes klaar.

Veilig binnen

Als we een event alleen voor meiden in een zaal organiseren, is het altijd een stuk drukker. Buiten op de Playground heb je dan vijf meiden aan het sporten met vijftien dames eromheen die toekijken, maar binnen in de zaal heb je zo 20 meiden die ook daadwerkelijk meedoen aan het spel. Binnen voelen meiden zich veilig. Daar kunnen ze doen wat ze willen.

Als ik ze dan eenmaal binnen heb, probeer ik ze ook mee te geven hoe ze ook buiten op de Playground mee kunnen doen zonder dat ze zich onveilig of bekeken voelen. Trek niet te strakke kleding aan waar je alles in ziet, maar iets dat lekker zit. Naar de jongens doe ik hetzelfde. Ik spreek ze aan op hun opmerkingen over meiden en neem mezelf als voorbeeld: ‘Ik heb vroeger ook altijd met jongens gespeeld en ik ben er toch ook niet slechter op geworden?’

Rijk opgevoed

Een tijd geleden ging ik met zo’n twintig meiden naar een meidenevent. Dat was zo’n leuke, relaxte dag: met zijn allen in de bus, de moeders mee, muziek aan, lekker meezingen en dan de hele dag allerlei sporten doen. Bij de opening van de overkapte Playground zou Soufiane Touzani komen. Ik heb toen geregeld dat hij in een team agenten tegen achtereenvolgens twee teams met jongens en een team met meiden speelde. Geweldig was het. Het publiek moedigde de jongeren aan, riep hun namen, en ook van de meiden natuurlijk. Die zag je helemaal glunderen, heel gaaf.

Het is zo belangrijk dat je als kind gezien wordt

Ik ben ontzettend rijk opgevoed. Niet dat we veel geld hadden, maar ik heb alles kunnen doen wat ik wilde. Ik deed aan voetbal, basketbal en streetdance; mijn ouders reden me overal naar toe. Bij de ouders waarmee ik te maken krijg, mis ik die betrokkenheid wel eens. Je ziet ze weinig. En dat is een groot gemis. Het is zo belangrijk dat je als kind gezien wordt, dat je vader of moeder tegen je zegt: ‘Hee, ik zag je voetballen vandaag, wat was je goed!’

Daar kunnen wij als buurtsportcoach niet altijd voor zorgen, maar we kunnen het wel aanmoedigen. Dat doen we door ouders te blijven uitnodigen om te komen kijken, door elke keer weer in gesprek te gaan. Bij de opening van de Krajicek Playground Moerwijk werd een meisje naar voren geroepen dat op het podium mocht vertellen over haar vrijwilligerswerk. Haar vader en moeder waren er ook en waren zo trots. Dat vind ik zo gaaf om te zien. Dat meisje liet haar ouders zien: ‘Dit doe ik nou, dit is wat ik kan.’

Ik moet meer dan mannen laten zien wat ik kan

Tegenslagen

Mannen en vrouwen zijn gelijk, maar niet hetzelfde. Het is soms harder werken als vrouw. Ik moet meer dan mannen laten zien wat ik kan. Dat is ook een advies dat ik de meiden meegeef: durf jezelf te laten zien. Dat doen ze nu nog te weinig. Een van de Scholarshippers die ik nu rond heb lopen, doet dat wel. Bijna zeventien is ze en niet bang. Meer van dit soort voorbeelden zijn nodig om echt verandering te brengen.

Ik zie mezelf als een rolmodel, iets dat ik ook moet zijn in mijn werk vind ik. Ik laat ze zien dat het mogelijk is, dat je als vrouw iets met sport kunt doen en een goede baan kunt vinden in het welzijnswerk. Ik weet van vier meiden dat ze die richting ook op zijn gegaan. Misschien komt dat een beetje door mij, dat zou mooi zijn. Waarom het zo belangrijk is dat meiden ook meedoen buiten? Ikzelf heb geleerd met tegenslagen om te gaan. Soms heb je pijn en dan moet je toch doorzetten. Dan moet je toch een oplossing bedenken.

Eerste overkapte Krajicek Playground van Nederland

Dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij hebben wij vorig jaar de eerste overkapte Krajicek Playground in Nederland geopend. Door het plaatsen van een sportoverkapping kunnen kinderen 365 dagen per jaar beschut buiten spelen en sporten. Daarnaast biedt de overkapping de mogelijkheid om andere activiteiten te organiseren zoals seniorengym of een buurtbraderie waarmee de buurtbetrokkenheid vergroot wordt.

Van de opening wilde wij een feest voor en door de buurt maken. Charmayne was één van de personen die ons daarbij geholpen heeft. Klik op onderstaande video om de feestelijke opening terug te zien.